Om vårt galna liv i Dårpippiland

Direktlänk till inlägg 26 juli 2008

Vinnarskalle och nerver av stål - hur skaffar man sig det?

Av Linda - 26 juli 2008 20:12


Inte i den lokala ICA-butiken, det är då ett som är säkert. Tydligen så ligger det lika mycket arbete bakom detta som att träna hunden till att  bli en fulländad tävlingsmaskin. Fast å andra sidan så är nog inte mina hundar så duktiga som jag inbillar mig...


Den här helgen är Eva Leandersson och drillar ett gäng förare ute på Bialitt. Jag har gått kurs för Eva en termin tidigare med Nova och det var precis den knuff jag behövde.

För även om jag har en (om)ständig träningskompis, så har vi inte riktigt samma uppfattning om vad som är bra eller inte. Ställer jag frågan till husse om vad han tycker, så är det alltid bra. Eller så vankar han uttråkat omkring och bara väntar på att jag ska bli färdig med det jag håller på med.

Även om jag har hållit på länge så ÄR det svårt att hålla koll på sin egen riktning, hundens riktning och hur hundens väg faktiskt blir. Till sin hjälp behöver man någon som förstår tänket och är villig att engagera sig och som inte är rädd för att tycka till. Har man ingen sådan person så får man gå kurs med jämna mellanrum och få skäll.


En sak jag har lärt mig under de senaste åren är att det är så mycket lättare att vara instruktör än tävlingsförare. Som instruktör har jag den fantastiska fördelen att jag ser hela ekipaget och situationen samtidigt. När man springer själv så är det så himla lätt att slarva till det, just för att man inte har hjälpen på träningen. Och på tävling kommer jag gång på gång på mig själv med att inte vara lika noga med vägarna som jag är på träning. Så himla inkonsekvent!


En sak jag har lät mig under dagen är att köra Nova och Spice är två helt olika saker. Men ändå så lika.

Vi började dagen med att gå igenom de allra enklaste svängarna och hur man förbereder en snäv sväng redan innan hindret. Nova är den typen av hund som vänder på en femöring utan vidare förberedelse, när jag gick kurs för Eva tidigare så hade vi ett helsike att få Nova att VILJA förbereda. Nova vill bara spring rakt på och inte bli störd. Men jösses vad den hunden kan svänga!

Spice däremot är som ett helt långtradarekipage. Då menar jag inte att hon är långsam, det vet ni som har sett henne. Men hon är lång i kroppen, har långa kliv och rör sig fort, och hon behöver massor med plats innan en sväng för att den ska bli riktigt snäv. Till skillnad mot Nova så förbereder hon gärna och är mjuk och följsam, så jag få passa mig för annars drar jag henne innanför eller knuffar henne utanför. Just de vida svängarna har varit det jag oroat mig mest för, att hon helt enkelt inte är byggd för att svänga snävt. Givetvis hade jag fel, det handlade helt enkelt bara om att jag inte vågat knuffa/dra tillräckligt mycket i henne för att hon ska komma rätt.


Sedan fick jag såklart bakläxa på mina kontaktfält - jag hade gett mig själv bakläxa på dem redan. Jag hade ju en så bra plan när jag började träna Spice, det var ju bara det att Spice inte hängde med på planen. Nu måste jag träna kontaktfält varje dag om jag ska bli klar till 20 september och den tänkta premiären. Det SKA gå!


Det har varit fruktansvärt varmt idag och på eftermiddagen slutade vi inomhus. Eva passade på att prata lite tävlingspsykologi. Inte det vanliga tramset om målbilder och annat, det där kan vi utan och innan, utan om hur HON tänker och känner.

Det var verkligen intressant och jag har nu skillnaden mellan eliten och oss vanliga alldeles glasklart för mig. En sak som jag har misstänkt vara boven i dramat i mitt fall är distraktionen av så mycket oväsentligt runt omkring. Att det inte fungerar mellan mig och husse på tävlingsplatsen, att butiken tar för mycket tid och att jag inte är stark nog att ta mig tid att åka hemifrån för ett kort träningspass "för att det finns så mycket annat som ska göras". Jag önskar mer hett än någonsin att vi hade trädgård med några hinder i, så mycket lättare livet hade varit då. Men å andra sidan så ligger Bialitt bara 10-15 minuter bort. Till syvende och sist handlar det  om att det finns ett liv där utanför agilitybanan också - tyvärr. Den stora frågan är bara hur man hinner med allt. Det får bli en fråga till imorgon.



 
 
Veronica

Veronica

26 juli 2008 22:53

Åååå vad jag också skulle vilja vara med på kursen!!!! Blir alldeles grön av avund över att ni får gå kurs hela helgen medans jag måste JOBBA, snacka om orättvisa! Du får lära mig ALLT om snäva svängar sen, det behöver vi... =)

http://www.nogg.se/teoblondie

 
Ingen bild

tina

27 juli 2008 23:05

superkul med en bra kurs som ger en massa tankar :o)
Vi får ta hur ni tränat Novas tighta svängar, Nixxa behöver ocskå "plats" att svänga, vill bara köra på.....
Jaa, en gräsplätt är suveränt för de korta träningspassen. Nixxas slalom släppte för trädgårdsträningen. Letaleta :o)
Kramkram

 
Jessica, Winston & Nelson

Jessica, Winston & Nelson

28 juli 2008 09:46

Tackar för att ni ordnade denna trevliga kurs för Eva. Fick förnya gamla kunskaper plus även en del nytt. Mycket nyttigt! Tackar oxå för boendet än en gång!!

Syns väl snart på ngn tävling! Ha det gott!!

http://www.blogtown.se/blog.php?id=JezzicaS

 
Ingen bild

tina

28 juli 2008 16:23

Grattis själva på Er bröllopsdag :o)
Nixxa har haft alla fyra i backen...och vi ska börja springa lite smått på torsdag så hoppas vi att hon håller i Blnge. Har inte tränat sedan Karlstad så hon blir väl sjövild.... behöver nog åka ner och köra ett slalom och lite svängar på torsdag efter en väluppvärmd promenix.
Kram i värmen :o)

 
Ingen bild

Elin

28 juli 2008 23:08

LÅÅÅNGA hundar läste jag om, en sak kan jag lova dig det kommer ta tid innan du vänjer dig vid att ge Spice den plats hon behöver för att svänga snävt!! även om du inte är lika seg som jag så tar de tid för poletten att trilla ner, vi får peppa varandra om de i fortsättningen. ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 29 mars 2018 21:04

Förra helgen var vi på FitDog-läger. Det började redan på fredagen med en föreläsning om balansbollsträning. Väldigt bra för mig som precis har börjat lite. För att slippa åka fram och tillbaka så tog vi in på hotell och som vanligt så var det ett äv...

Av Linda - 11 mars 2018 14:33

Förra helgen var Steppa, Skrutt och jag på uttag till WAO i Kinnaredshallen. Vi bodde på hotell i Jönköping med trevligt sällskap och god mat. World Agility Open går i Holland i maj. Förutom vanliga agility- och hoppklasser så tävlar man även i sno...

Av Linda - 20 februari 2018 18:32


Det har varit dött i bloggen sedan årsskiftet. Dels har det inte hänt så mycket och dels så känns det som om bloggens funktion har spelat ut sin roll. Den är meckig att uppdatera och lite svårhanterad. Men samtidigt vill jag inte göra mig av med den....

Av Linda - 30 december 2017 18:01


Året 2017 är snart till ända och jag tycker att det är svårt att skriva en årskrönika just i år. Det har hänt så mycket både positivt och negativt och det går liksom inte att skriva ner allt. Men det jag tar med mig från 2017 är hur oändligt tacksam ...

Av Linda - 24 december 2017 08:47


Det har inte varit mycket bloggande här på sistone. Det har varit mycket med både jobb, hundar, kurser och julstök. Planen var att fylla bloggen med underbara bilder och roliga texter om våra valpkullar men tyvärr blev det platt fall. Yippie födde i ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21 22
23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards