Om vårt galna liv i Dårpippiland

Direktlänk till inlägg 30 augusti 2009

Sheltieseminarium

Av Linda - 30 augusti 2009 22:15


Hela den här helgen har gått i hundens tecken. Det är ju inget ovanligt i sig, men det är mycket sällan jag ägnar mig åt bara min egen ras.

När jag fick nys om att Madeleine Lund på Starbelle, en av rasens grand old ladies, skulle komma till Skåne för att föreläsa så högg jag som en piraya efter en död ko. Detta vara bara för bra att försitta. Att missa detta unika tillfälle kändes nästan som en dödssynd.

Att läsa sig till vad som står i rasstandarden är inget svårt, det kan en idiot klara, men att faktiskt omsätta det till praktik är inte lika lätt. Och där brister i alla fall jag. Hittills har mina anatomiska kunskaper sträckt sig till att se om hunden är harmoniks för ögat att titta på, men för övrigt har jag fått förlita mig helt på utställningsdomarna och min fantastiska mentor.

Men nu fick jag äntligen lära mig att på egen hand gå igenom en hund med mina händer och känna och bilda mig en uppfattning om dess byggnad. Jag är lång ifrån expert men jag känner mig mycket mer säker på det jag känner och ser.


Igår gick vi igenom rasens historia grundligt och vi fick se en del hittils opublicerade bilder på Shetland Collie och Scotch Collie som de hette då. Vi fick även en inblick i hur avel och uppfödning fungerade kring sekelskiftet. Facinerarnde!

Efter det gick vi igenom raskompendiet från pärm till pärm, inte så strukturerat och i detalj som jag hade önskat mig. Så lite besviken blev jag allt. Trots allt är jag läskunnig. Efteråt fick vi titta på bilder som var uppsatta på väggarna. Hundarna representerade en öppenklass och vi skulle enbart genom att titta placera hundarna. Inte helt lätt.

På eftermiddagen tittade vi på engelska kennelklubbens filmatiserade rasstandart. Där fick jag för första gången se ordentligt hur rörelserna och singeltracking ska se ut.


Idag har vi haft hund med och Madeleine började dagen med att dela in hundarna i grupper. Nova hamnade i gruppen huvud och uttryck, jag jag fick lämna över henne till en handler som fanns på varje station. Det fanns även en grupp för anatomi och en för helhet. Alla deltagarna delades också upp i grupper och gick tillsammans igenom alla hundarna på de olika stationerna och skrev kritik. På stationen huvud och uttryck lindades hunden in i en handduk för att vi skulle kunna fokusera på huvudet.



 


Det var NU som jag kände den ena aha-uppklevelsen efter den andra! Så himla kul detta var! Man kanske ska satsa på en domarkarriär?

När vi var klara skulle vi ge de olika delarna prisvalörer från 1-3 precis som på utställning.

Efter lunch samlades vi och gick tillsammans igenom nästan varje hund. Vi fick berätta vad vi hade känt och i de fall grupperna var oense hämtades hunden in och vi fick känna igen.

Många trodde att Nova var en kuggfråga. De gav henne en 3:a på grund av "otillåtet preparat i öronen". Eftersom hon fäller och snart ska löpa så har jag hängt i nya tuggummi och det var det de hängde upp sig på. Lite kul faktiskt!

För de som ville så visade Madeleine hur hon klipper och gör en hund i ordning för utställning. Och sedan gick hon igenom lite handlingsknep och alla fick visa upp sina hundar för henne.


Jag har haft väldigt trevligt och gjort många nya bekantskaper. Vi är några som har kommit överenes om att träffas med jämna mellanrum och fortsätta att öva.













 
 
Mia och Vilda

Mia och Vilda

31 augusti 2009 07:30

Låter som en intressant helg!

Men du, en domare till i familjen? Är det en så bra idé?

Vi ses

http://agilityvilda.blogspot.com

 
Linda H

Linda H

31 augusti 2009 19:11

Låter riktigt kul och intressant!! (Även om jag inte är ett dugg intresserad av utställning...)

http://www.lindahallum.blogspot.com

 
Ingen bild

Tina

2 september 2009 22:11

Visste väl att Kid gick under en benämning, "Shetland Collie"

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 29 mars 2018 21:04

Förra helgen var vi på FitDog-läger. Det började redan på fredagen med en föreläsning om balansbollsträning. Väldigt bra för mig som precis har börjat lite. För att slippa åka fram och tillbaka så tog vi in på hotell och som vanligt så var det ett äv...

Av Linda - 11 mars 2018 14:33

Förra helgen var Steppa, Skrutt och jag på uttag till WAO i Kinnaredshallen. Vi bodde på hotell i Jönköping med trevligt sällskap och god mat. World Agility Open går i Holland i maj. Förutom vanliga agility- och hoppklasser så tävlar man även i sno...

Av Linda - 20 februari 2018 18:32


Det har varit dött i bloggen sedan årsskiftet. Dels har det inte hänt så mycket och dels så känns det som om bloggens funktion har spelat ut sin roll. Den är meckig att uppdatera och lite svårhanterad. Men samtidigt vill jag inte göra mig av med den....

Av Linda - 30 december 2017 18:01


Året 2017 är snart till ända och jag tycker att det är svårt att skriva en årskrönika just i år. Det har hänt så mycket både positivt och negativt och det går liksom inte att skriva ner allt. Men det jag tar med mig från 2017 är hur oändligt tacksam ...

Av Linda - 24 december 2017 08:47


Det har inte varit mycket bloggande här på sistone. Det har varit mycket med både jobb, hundar, kurser och julstök. Planen var att fylla bloggen med underbara bilder och roliga texter om våra valpkullar men tyvärr blev det platt fall. Yippie födde i ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards