Om vårt galna liv i Dårpippiland

Direktlänk till inlägg 11 mars 2018

WAO-uttag 2018

Av Linda - 11 mars 2018 14:33

Förra helgen var Steppa, Skrutt och jag på uttag till WAO i Kinnaredshallen. Vi bodde på hotell i Jönköping med trevligt sällskap och god mat.

World Agility Open går i Holland i maj. Förutom vanliga agility- och hoppklasser så tävlar man även i snooker och gambler. Snooker och gambler är lite annorlunda en vanlig agility och det gäller lite att glömma allt man lärt sig om avstånd, ansats och schyssta vinklar. I dessa klasser existerar inte detta. Jag gick en kurs i snooker och gambler i januari mn efter det blev det inte mer tränig. Vi kollade på några snookerbanor på kvällen innan uttaget, men det var också allt. Fördelen är att man får banskissen innan så att man hinner fundera. Banvandringen är sedan på 10 minuter och då har man bara tid att provgå sina olika alternativ.


Steppa tävlade i storlek 300 (mankhöjd max 32 cm, hopphöjd 30 cm) och Skrutt i storlek 400 (mankhöjd max 42 cm, hopphöjd 40 cm). Oturligt nog banvandrade dessa storlekar ihop hela helgen. I de vanliga klasserna gick det fint men i snooker och gambler blev det lite svettigt. I gamblern blev det så tokigt med Steppa att jag fick hitta på en ny bana åt Skrutt från ringside.


Förutom hoppade kontaktfält (Skrutt) och bommade slalom (Steppa) så är jag vädigt nöjd med vår insats. Vi har inte tränat jättemycket i vinter men jag har tränat en del mentalt och är nöjd med min startegi - ett hinder i taget, en bana i taget. Det har varit en bra känsla i alla lopp och totalt slutade hundarna 7:a i respektive storleksklass. Tyvärr inget Holland för något av dem, men vi har annat att se fram emot. LÄngt ner kommer lite filmer från uttaget, men först tänkte jag beskriva snooker och gambler.


 


Snooker

Snooker är en klass där du ska planera din egen bana och plocka så mycket poäng du kan efter ett viss mönster. Banan består av två delar - öppningssekvensen och slutsekvensen.

Öppningssekvensen startar med att hunden hoppar starthindret. Detta startar bara tiden och ger inget poäng. Efter det tar du ett rött hinder följt av ett poänghinder (numrerat, du får den poäng som siffran visar) Om hindret har A, B och C så måste alla hindren tas, men du får själv välja ordnig och håll. Alla hinder i öppningssekvensen får tas från vilket håll som helst.

Upprepa rött och poänghinder tre gånger. När du tagit ditt sista poänghinder på börjar du på slutsekvensen, dvs. hinder 2-7. Nu måste alla hinder tas i den ordning och från det håll som domaren har bestämt.

Domaren har dessutom satt en maxtid som man måste hålla sig inom. Sedan finns det sålart en massa andra regler att ta hänsyn till. Domaren kan dessutom på domargenomgången ha med några egna regler.


 


Gambler

Gambler är också en klass där ska samla poäng under en given tid. Även här finns det en öppningssekvens och en slutsekvens. Slutsekvensen kallas för gamblern och ger 10 eller 20 poäng beroende på om man väljer det lätta eller svåra alternativet. För 20 poäng måste man handla hunden från utsidan av den streckade linjen. För 10 poäng så springer man med hunden som vanligt. Gamblern kan se olika ut och alternativen kan vara helt olika varandra. Det lätta och det svåra alternativet kan ha varsin markerad "fil" där föraren får hålla sig utanför för att få poäng. Gamblern är numrerad och man ska ta hindren i rätt ordning. Blir det fel i gamblern så måste man springa raka vägen till sista hindret och stoppa tiden. Tiden man måste hålla sig till i gamblern är 10 sekunder på denna banan.


I öppningssevensen börjar man med att hoppa starthindret för att starta tiden. Starthindret är levande under loppet, så om hunden tar detta så är den diskad. Råkar hunden däremot ta målhindret så stoppas tiden och du får bara med dig de poäng du plockat fram tills dess.

Hindren i öppningssekvensen är värda olika mycket poäng, alltid samma oberoende av var i världen du tävlar. Se poänglistan längre ner. I öppningssekvensen har du 30 sekunder på dig att ta så många poäng du bara kan samtidigt som du ska planera så att du befinner dig i närheten av gamblerns start när 30 sekunder gått. För så fort pipan ljuder så har du 10 sekunder på dig att påbörja och avsluta gamblern, oavsett var på banan du befinner dig. Och oavsett så måste du ta sista hindret och stoppa tiden, lämnar du banan utan att ha tagit sista hindret så får du 0 poäng.


Hindren i öppningssekvensen ger bara poäng två gånger, sedan är det ingen mening att ta dem igen men det gör inget om hunden råkar ta ett på vägen. Om man gör fel på ett hinder (tex. hoppar ett kontaktfält) så får du inget poäng för hindret och kan därmed ta det igen om du vill (efter att du tagit ett annat hinder emellan) Även här kan domaren ha med egna regler eller bonussekvenser. Hinner du får med speciellt markerade hinder så får du ytterligare 10 poäng tex.

Om du klarar av din planerade bana innan det gått 30 sekunder så är det inte tillåtet att stå och vänta på signalen, du måste hela tiden aktivt plocka poäng. På banvandringen springer du därför banan med tidtagrur och försöker räkna ut hur mycket du hinner på 30 sekunder. Det är bra att ha en resevplan om du skulle vara färdig innan signalen går.

Hinder som står i gamblern får man ta i öppningssekvensen under förutsättning att man bara tar ett och sedan springer ut och tar något annat hinder. Man får inte ta hinder i gamblern i ordningföljd, då blir man diskad.


 


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 29 mars 2018 21:04

Förra helgen var vi på FitDog-läger. Det började redan på fredagen med en föreläsning om balansbollsträning. Väldigt bra för mig som precis har börjat lite. För att slippa åka fram och tillbaka så tog vi in på hotell och som vanligt så var det ett äv...

Av Linda - 20 februari 2018 18:32


Det har varit dött i bloggen sedan årsskiftet. Dels har det inte hänt så mycket och dels så känns det som om bloggens funktion har spelat ut sin roll. Den är meckig att uppdatera och lite svårhanterad. Men samtidigt vill jag inte göra mig av med den....

Av Linda - 30 december 2017 18:01


Året 2017 är snart till ända och jag tycker att det är svårt att skriva en årskrönika just i år. Det har hänt så mycket både positivt och negativt och det går liksom inte att skriva ner allt. Men det jag tar med mig från 2017 är hur oändligt tacksam ...

Av Linda - 24 december 2017 08:47


Det har inte varit mycket bloggande här på sistone. Det har varit mycket med både jobb, hundar, kurser och julstök. Planen var att fylla bloggen med underbara bilder och roliga texter om våra valpkullar men tyvärr blev det platt fall. Yippie födde i ...

Av Linda - 25 november 2017 08:50


Jag hade sedan länge bestämt mig för att inte åka till Tånga. Men en väldigt envis vän tjatade på mig tills jag anmälde och det är jag glad att jag gjorde, för jag hade en väldigt trevlig helg. Jag jobbade länge på fredagen och det blev sent innan ja...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Om vårt galna liv i Dårpippiland med Blogkeen
Följ Om vårt galna liv i Dårpippiland med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se