Om vårt galna liv i Dårpippiland

Senaste inläggen

Av Linda - 17 december 2014 22:14

Det är snart två veckor sedan som Yippie gick sin första helgkurs, började löpa för första gången och firade sin första födelsedag. Jag har inte blivit färdig att blogga om det eftersom livet kom emellan. Hundarna fick en mycket oplanerad agilitypaus eftersom jag insjuknade i förkylning som blev mul- och klövsjukan som blev bihålsinflammation. Idag har jag varit på jobbet trots att jag knappt hör på grund av allt snor i skallen. Fortfarande har jag kvar några blåsor i näsan och på läpparna, men de försvinner förhoppningsvis snart. Om två dagar har jag semester - nästan hela julen - och på lördag firar jag julafton (läs; åker till Ullared) I morgon slutar höstens kurser och jag ska ha lite agilityledigt under januari. Skrutt ska få jobba på sina RC och Yippie ska träna som vanligt, dock inte lika många pass i veckan. Yippie är just nu inne en en väldigt positiv fas och jag vill inte tappa det.


Anledningen till den positiva utvecklingen vill jag tillskriva helgkursen och ett litet naturpiller. Ända sedan jag började träna med Yippie så har hon haft stora koncentrationsproblem som härrör från hennes osäkerhet. Minsta lilla störning och hon kan flippa iväg och skälla eller glo misstänksamt på något som ingen annan ser. Antalet belöningar har därför blivit ganska minimala eftersom hon ibland drar mitt i övningen eller precs när jag ska belöna.

Jag var länge tveksam om helgkursen var rätt väg att gå, skulle hon palla att vara instängd i ett ridhus tillsammans med andra hundar medan hon tränade?


Lösningen var egentligen hur simpel som helst - Valerina. Jag rekommenderar det varm och ofta som hjälp till hundar med olika former av rädsloproblem. Valerina är en jättebra hjälp för att komma över tröskeln till det som är jobbigt och istället vända det till något positivt. Skillnaden mellan Valerina och lugnande medel är att Valerina är helt naturligt. Det är inte starkt på något vis och hunden blir inte helt borta. Den blir istället avslappnad på ett naturligt sätt och är på så vis öppen för belöning av olika slag.

Marie Hansson-Mårtensson skriver om det i en av sina böcker och det var även hon som gav mig tipset att använda det i samband med att Spice blev påhoppad igen strax innan en helgkurs för Marie. Att se hur Spice på någon timme gick från att sitta med inåtvänd blick till att faktiskt träna agility tillsammans med andra hundar utan problem är för alltid inetsat i mitt minne och gav mig en stenhård tro på detta lilla mirakelpiller. Hon medicinerades varje träningspass i cirka 3 veckor och har sedan dess aldrig haft några problem. Hennes Pirayfasoner kommer i och för sig från dessa händelser, men hon förknippar inte det med agility och träning på något vis.


På Yippie fungerade det precis lika bra. Hon var lugn och avslappnad men på som sjutton. Hon har aldrig tidigare visat lika mycket fokus som hon visade den helgen. Hon fick belöning efter belöning och släppte inte taget en enda gång. Vilken fantastisk känsla!!! Jag tror att hon kände hur nöjd jag var med henne för hon gav hela tiden mer. Jag hoppas att upplevelsen har varit så positiv att hon inte behöver medicineras mer.


Annica var som vanligt suverän och gav våra unghundar bra övningar. Det var jätteroligt att få följa alla under helgen och se dem utvecklas, bara på två dagar. Annica hade mycket fint att säga om Yippie och det gjorde såklart inte helgen sämre. Både Yippie och jag lämnade trötta och nöjda ridhuset på söndag kväll, stärkta i vårt samarbete. Tack vare en liten pilla!


Filmen är från sista övningen på söndagen och det märks att hon börjar bli trött. Men, vilken hund det är!


ANNONS
Av Linda - 30 november 2014 22:58

Jag tror jag skrev om allt efter förra årets Lotuscup. Årets cup var inget undantag. Vilken fantastisk tillställning! Lotuscupen är helk klart med på min topplista över årets roligaste tävlingar.

Prisborden var som vanligt spektakulära och jag tycker det är väldigt trevligt att det delas ut priser i de individuella klasserna också.

Skrutt hade en titel att försvara och i år fick Myzzli och Spice också vara med. Skrutt dskade sig reda i första loppet och chnsen att vinna cupen var borta. Även i andra klassen diskade han sig. Men sista klassen vann han minsann!

Myzzli diskade sig i de första loppen men placerade sig i det sista.

Dagens stora stjärna var dock Spice. Tre felfria lopp räckte till en andraplats i cupen, endast några pong efter vinnare. Jag är så nöjd med henne, hon gick verkligen fint.

Tävlingen tog verkligen hela dagen även om en stor del av tiden gick åt till att dra en miljon lotter ungefär. Vi vann i alla fall några priser där. Prisutdelningen tog också en god stund och vi fick med oss många fina saker hem. När vi äntligen satte oss i bilen var vi grymt trötta, men det var så värt det.ANNONS
Av Linda - 30 november 2014 22:00

Jag tycker inte om konceptet blåbärstävling. Det som är tänkt som en inkörsport för nya gröna ekipage har i många fall blivit en arena att visa upp sin nya unghund på enligt bäst titta-så-bra-min-nya-unghund-är. Jag upplever att många har så bråttom ut på tävlingsbanan för att DE vill det och de tänker inte på att hunden kanske inte är redo. Jag brukar inte starta mina hundar i någon tävling innan de kan alla hinder och har full fokus på sin uppgift. Jag vill att debuten ska bli en seriös och trevlig upplevelse för både mig och hunden. Att vi tävlar som vi har tränat. Jag behöver inte tävlingar genom min hunds utbildning för att avgöra om den är startklar eller inte, det vet jag i alla fall.


Idag har jag gjort ett undantag. Jag har startat unghunden i en blåbärsklass, innan hon ens hunnit bli 12 månader. Varför, undrar ni säkert. För att Yippie är Yippie. Denna briljanta agilityhund som helt plötsligt inte kan springa mera för att den gula sandsäcken nog rörde på sig, för att fåren dricker så att det låter, att fåglarna slåss i buskarna eller för att det kommer en bil på vägen. Trots att hon hängt med på agilitytävlingar hela säsongen så är tävlingsplatsen det absolut läskigaste stället att vara på. Förutom ihärdig miljöträning så har jag funderat mycket på hur jag ska gå åt problemet.

För ngon månad seda drog Fredagsklubben igång och Yippie fick träna på ny plats. Megaläskigt! Och goda dofter som distraherade. Men för varje gång gick det bättre och bättre och en plan började ta form - kanske skulle hon få vara med på årets sista blåbärstävling? Lokalen och hindren är hon ju bekant med och dofterna också. Och det är ju ganska mycket publik när Fredagsklubben tränar, så vad kan vara bättre än lite mer publik? Agilityn kommer aldrig att vara ett problem för Yippie. Men tävlandet i sig kan nog vara. Så därför behöver hon nog mer än något annat träna på att tävla. För mig är det en annorlunda tanke.


Alla mina farhågor kom på skam, tack och lov. Jag hade föreställt mig att hon inte skulle vilja vara med alls, att hon skulle ha svansen mellan benen och kanske försöka fly. Resultatmässigt var det en katastof med tanke på vilka kunskaper hon faktiskt besitter, men för övrigt var det ren och skär triumf. Hon var glad och sprallig, svansen stod rakt upp och hon vågade dra på. Jag är mer än nöjd!


Av Linda - 19 november 2014 22:35

Normalt sett är jag innerligt trött på agility vid den här tiden på året. Men inte i år. Kanske är det för att det inte är tävling varje helg. Kanske är det för att Skrutt äntligen är så nära att ta topplaceringar. Visst, det vill sig inte riktigt och det blir små skitfel i alla lopp. Men när jag sitter med klockan och tittar på filmen och ser exakt hur mycket tid misstagen kostar och sedan jämför med vinnande tid i klassen, så inser jag att misstaget troligen kostade mig vinsten beroende på hundradelarna.

Någon skulle säkert påstå att det är självdestruktivt och inte sunt att resonera så, men för mig är det den sporre jag så väl behöver. För den bittra sanningen är att du inte är någon förrän du vinner. Jag har vunnit en och annan klass genom åren men bara för att "alla de bra" diskat sig. Det skulle vara så jäkla skönt att vinna för att vi var bäst. Nu när vi nästan är där så vill jag inte att säsongen ska vara slut.


Skrutt har gått fantastiskt bra i helgen men det har inte velat sig riktigt i något lopp. Jag har njutit av varenda sekund på banan tillsammans med mina fina hundar. Speciellt Skrutts agilitylopp på lördagen ska jag leva på under hela den långa vintern.Av Linda - 26 oktober 2014 11:00

Egentligen hade jag inte tänkt att tävla något mer i år, mer än Tånga i november. Men så blev jag övertalad att anmäla till Ystad som modigt nog tänkte hålla tävlingen utomhus. Sedan om husse på att han skulle döma i Lomma den dagen och helt plötsligt skulle jag tävla med Myzzli också, totalt 9 lopp skulle springas.

Vi hade verkligen tur med vädret, jag behövde inte klä på mig på hela dagen.

Klasserna var ganska små och jag hade att göra hela tiden. Dessutom dök en valpköpare upp och jag var såklart tvungen att mysa lite där med. Tack för att ni kom, jag blir alltid lika glad!


Barnorna var väldigt trevliga men det hjälpte inte resultatmässigt. Bäst gick det för Skrutt som gjorde ett fantastiskt agilitylopp med bästa tid i klassen. Tyvärr drog han av gungan för tidigt och fick fem fel. Loppet var inte perfekt och vi fick vida svängar på två ställen, det skulle varit kul att se vad tiden hade blivit på ett perfekt lopp.

Men balansen - vilken fart! Nerfarten kunde varit snabbare men vilken skillnad det är mot i somras.

Nu tar vi tävlingspaus ett pa veckor och tränar inför Tånga.Av Linda - 26 oktober 2014 10:30

Igår fick jag beskedet som ingen hundägare vill ha, att Luna inte mådde bra och det med största sannolikhet var dags att avsluta hennes liv. Luna har vanligt vansinnigt fräsch i både kropp och själ trots sin höga ålder, och att det skulle komma så här hastigt var inte speciellt förvånande.

Luna har inte bott hos oss på flera år inte inte heller varit "vår" hund, men det var ändå jättejobbigt att inse faktum Jag var tvungen att åka till jobbet och hade inte möjlighet att vara med så det var husse som fick ta farväl av Luna. Jag är mest ledsen för att jag inte fick träffa henne en sista gång.

Lunda fick leva ett långt och rikt liv och det är jag väldigt tacksam över. Hon fick tillbringa sina sista år hos människor som hon verkligen älskade och som älskade henne.


   

Av Linda - 19 oktober 2014 10:30

I år har det blivit väldigt lite utställningar. Jag hade tänkt ställa betydligt mer men det har inte blivit så att utställningar har ofta krockat med annat. Men när jag såg att det skulle vara uttällning i Laholms ridhus så bestämde jag mig för att anmäla och övertalade några valpkpare att göra detsamma. Laholms ridhus är ett väldigt bra ställe att ha utställning på och alla som jag varit på har varit välorganiserade och trevliga.

Dagen innan hade vi fluffparty; vi träffades och gjorde vid hundarna och fikade. Väldigt trevligt!


På utställningsdagen hade jag det hektiskt värre, fyra valpar och en Myzzli som skulle fixas och fluffas inna bedömningen började. För när det väl var igång så hade jag hundar i varje klass visade det sig.

Först ut var fina Frost . Han skötte sig väldigt bra förutom den stolta höga spetsrullade svansen. Så fot vi stannade och han ställde upp sig så rullade svansen t sig som ett måttband. Såg rätt kul ut. Så den där svansen får fodervärden jobba på till nästa utställning.

Frost vann sin klass med HP och blv så småningom bästa hane där han slog ett par betydligt äldre hanar. Även Flash deltog i klassen och skötte sig fint. Han blev 3:a utan HP pga att han är övertecknad.


Ut med Frost och in med Yippie och Liv. Liv visades av fodervärden. Yippie vann klassen och Liv kom 3:a, båda med HP.

Ut med Yippie och in med Myzzli som tävlade i öppenklassen mot flera tikar. Hon kom 2:a med HP och helt plötsligt skulle jag visa två tikar samtidigt i bästa tik.

Jag fick hjälp av Flash matte att visa Yippie och så tog jag själv Myzzli. Döm av min förvåning när Myzzli blev 3:a och Yippie vann!


Så nu skulle jag helt plötsligt ställa Yippie och Frost mot varandra. Återigen visade Flash matte Yippie och jag tog Frost. Jag var säker på att Frost skulle vinna men istället så var det Yippie som blev BIR, endast 10 månader gammal.


Även om en inofficiell utställning är lite annorlunda än en officiell så är det alltid roligt att vinna. Stort tack för en jättetrevlig dag!


   Av Linda - 11 oktober 2014 21:39

Agility är ingen exakt vetenskap. Agility innehåller en del fysik; centrifugalkraft i svängarna, gravitation över kontaktfält och hopphinder och svarta hål fyllda av förtvivlan när allt går åt helvete. Förarna får även ägna sig åt logiskt tänkande, att kunna förutspå framtiden cirka 30 sekunder bort, förutse konsekvenserna av sitt handlande samt ha en viss tro på högre makter. Man måste även kunna utföra mer än en sak åt gången. Man ska springa, skrika, vifta med armarna, ändra tempo samt hålla ett öga på hunden och ett öga på vart man är på väg.

Agility är inte en vetenskap utan en känsla och ett samspel mellan mig och min hund. En del snappar upp och förstår känslan snabbt medan andra ägnar ett helt liv åt kurser och träning utan att hitta den. Vi är alla olika.


På mina kurser försöker jag inte på något vis hymla om att agility är svårt. För det är det! Rom bygdes inte på en dag och bakom varje framgångsrikt ekipage ligger timmar av blod, svett och tårar men också mycket skratt och glädje.

Många elever kräver att få veta exakt hur de ska göra för att kunna genomföra vissa moment. Men mitt svar blir alltid det samma - det finns inget givet facit. Jag visar dig ett generellt utförande och hur jag gör. Sedan måste du och hunden, med min hjälp, komma fram till vad som blir det absolut bästa för er, hur vi får ut det bästa ni kan prestera.

Efter hand som de blir mer medvetna om att agility inte är en vetenskap utan mer än känsla, så brukar det gå undan i utvecklingen. När man väl har hittat känslan så blir man väldigt medveten om vad som gick bra och vad man inte är nöjd med och vill förändra. Och det är då eleverna tappar modet och undrar om det någonsin kommer att stämma till 100%, om de någonsin kommer att vara helt nöjda.

Och då brukar de lite uppgivet fråga mig hur ofta jag upplever att jag gjort "det perfekta loppet", loppet där allting bara flyter och jag lämnar banan med ett stort leende på läpparna.

Jag brukar ärligt svara dem att det inte är så ofta som de tror. Kanske vart trettionde eller fyrtionde lopp.


TILLS IDAG! Idag har jag upplevt den känslan i två lopp på samma dag. Min fina, fina Skrutt!!

Hoppklassen var en väldigt rolig bana som jag kommer att använda mycket fram över. Håll i hatten alla elever! Snabb som sjutton var den med miljoner ställen att göra misstag på. Jag bestämde mig för att satsa allt jag hade och det höll nästan hela vägen. De sekunder som gjorde att jag "bara" blev 5:a istället för 1:a tappade jag på slutet för att jag inte hann upp och göra ett blindbyte efter den korta blå tunneln. Men känslan!!!!Inför agilityklassen var jag faktiskt riktigt nervös. Den var lång, snabb och flytig men krävde att föraren hela tiden var på tårna. Spice hade fått en vägran på tunneln innan balansen därför att jag varit för snabb iväg mot balansen. Så med Skrutt valde jag ett alternativ jag inte banvandrat...

Och så var det ju det här med kontaktfältet på balansen. För första gången testade jag running på tävling efter ganska lite träning. Känslan som löpte nerför ryggraden när jag hörde fyra snabba tassar dunsa mot kontaktfältet var obeskrivlig. Förvisso gjorde han sitt vanliga lilla grodhopp på slutet men denna gången hade han varit ordentligt på kontaktfältet innan. Med tanke på träningsmängden så tycker jag att det är fantastiskt. Framför allt så är farten över själv balansen 100% bättre än tidigare och det var ju trots allt det jag ville uppnå med att träna running.

Tyvärr så blir jag aningen yr i huvudet några hinder senare och upplever att jag drar iväg lite mycket i sidled, och Skrutt följer efter. Den vägran kostade oss 3-4 sekunder, vilket kunde ha gett en vinst.

Men jag skiter fullkomligt i vilket, för jag är så jäkla NÖJD!


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Om vårt galna liv i Dårpippiland med Blogkeen
Följ Om vårt galna liv i Dårpippiland med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se