Om vårt galna liv i Dårpippiland

Senaste inläggen

Av Linda - 1 september 2015 22:12

Ja, som vanligt har vi fullt upp. Semestern är slut och jag är tillbaka på jobbet. Nu har jag varit på nya jobbet ett år och det är kul att få börja från början igen fast med mer erfarenhet. Husse blev arbetslös innan semestern men hade en sådan rasande tur att han fick nytt jobb direkt. Alla kurserna har startat och det är fler än någonsin som vill går kurs för oss och flera helgkurser är under planering. Jättekul!


Lite tävlingar har det blivit och Skrutt är klar för SM. Laget har bara en pinne kvar upptäckte vi, och den försökte vi ta i helgen. Men på bara tre hundar är det svårt eftersom alla måste ta sig runt. Tyvärr gjorde vi inte det förrän i sista klassen, men då fick vi stryk med tre sekunder och man behövde vinna för att få pinne.

Spice måste tyvärr vila eftersom hon drabbats av hjärtmuskelinflammation. Hon hade ganska vaga symptom men något sa mig att allt inte stod rätt till, bland annat hennes rivningar, sämre tider samt det faktum att hon fattas flera pinnar. För övrigt har hon inte visat något och hade det inte varit för att vi tränar och tävlar aktivt så hade jag nog inte märkt något. Det sista som fick mig att verkligen undra var en stark häst lukt. Först från munnen men sedan också ur huden. Varför, verkar inte veterinären vara intresserad av, men jag fick i alla fall en diagnos. Värdet i sig förtäljer inte om infektionen är på tillbakagång eller på väg att förvärras. Därför vilar hon nu och så ska nya prover tas om några veckor, och då vet vi. Om värdet är noll så kan vi tuta och köra igen. Jag har rysligt dåligt samvete över att jag ”tvingat” henne att tävla hela långa och varma sommaren. Nu i efterhand så misstänker jag att hon varit dålig ett tag. Men hon har taggat igång bredvid banan och kastat sig ur buren precis som vanligt. Min enda tröst är att jag varit för varm och lat för att cykelträna henne, min första plan i tron om att hon hade sämre kondis än jag trodde.


Steppa däremot är däremot pigg som en nötskrika trots allt skit hon stoppar i sig, och är i full gång med träningen. Hon har tränat aktivt ungefär en månad nu och det går hela tiden framåt. Hon har ett bra driv och är redan ganska duktig på att läsa linjer. Just nu jobbar vi med tunnelsug, linjer och linjer genom hinderstöd. På filmen är hon ganska trött eftersom det var en väldigt varm dag.Yippie har tävlat en hel massa och med stor framgång. Hon går bara bättre och bättre och har nu diplom i både hopp och agility. På lördag springer hon sina sista klass 1-lopp och på söndag är det debut i klass 2. På träning har jag börjat drilla henne lite i klass 3-svårigheter, för jag tror inte att det dröjer länge förrän hon är där. Vi får väl se om jag har rätt eller fel.

Medan husse och Yippie har varit på sina äventyr så har Steppa, Spice och jag varit på våra. I söndags var vi i Örkelljunga på utställning. Det var dags för Steppa att göra debut och jag skäms för att erkänna att jag aldrig gått in i ringen med en sämre tränad hund. Hon hade aldrig haft på sig utställningskoppel, inte provat att springa vänstervarv, inte tränat på att bli uppställd och knappt bordstränad. Men hon uppförde sig precis så bra man kan kräva av en valp på 6 månader. Resultat? BIR och BIG-1. I finalen blev hon tyvärr oplacerad.

Spice skötte sig såklart utmärkt och blev först BIR och sedan BIS 2 VETERAN. På söndag är det dags igen!


 

ANNONS
Av Linda - 8 augusti 2015 21:10

Sista helgen på semestern tillbringade vi på Ystad BK precis som vi brukar. Vi drar dit husvagnen och äter kräftor på lördagkvällen med alla som vill vara med.


Båda dagarna började med lagklass. Vi behövde får med oss minst en pinne. Banorna var svåra för att vara lagbanor och Skrutt diskade sig i hoppklassen. Många lag var anmälda så vi var inte piskade att vinna för att få pinne. Vår insats räckte till en 2:a plats på lördagen och vinst på söndagen. Så nu spelar det ingen roll i vilken klass vi tar pinne på kommande tävlingar, det räcker att vi tar två till.


Yippie fortsatte att briljera. I hoppklassen gjorde hon en utflykt innan slalom som vi skyllde på att hon såg mig. Men när vi tittar på filmen så kan vi konstatera att hon inte ser slalom och får syn på mig först när husse kallar henne tillbaka. Det räckte i alla fall till pinne och diplom i hoppklass 1. I agilityklassen fick jag hålla mig borta och inte förrän jag tittade på liveresultatet så såg jag att Yippie ledde. Hon vann klassen och tog sin tredje pinne i agility 1. Hon och husse börjar bli ganska samkörda men de ska ändå fortsätta i klass 1 ett tag till. Slalom och balansbom behöve mer arbete innan de är klara för klass 2.


Myzzli nollade ett lopp och tog en SM-pinne. Men det höll på att gå helt åt fanders när husse ine kan se skillnad på balansbom och tunnel. Först skulle man ta en tunnel under balansuppfarten, sedan ett hopphinder och sist balansen. Husse tjatar fel hindernamn och inte förrän i sista stund ändrar han sig och Myzzli kan kliva upp på balansbommen. Stackars Myzzli!


Lustigt nog var agilityklass min grejj hela helgen. Skrutt nollade samtliga agilityklasser (ett lag och två individuella) och blev därmed klar för SM. Den ena bommen var på tok för långsam, men jag fastnade bakom nämnda tunnel och hade inte ork att hjälpa honom. Även Spice nollade sina agilityklasser men hamnade precis utanför pinnplats igen. Hoppklasserna var ruskigt svåra (för mig) och den sista missbedömde jag helt. Spice redde dock ut den med något ynkligt litet tidsfel. Det var väl som kompensation för att hon diskade sig i lördagens hoppklass. På hinder nummer 2. En rund tunnel.


Nu har jag jobbat en vecka och jag unnar mig en tävlingsfri helg i ensamhet. Husse är i Lillehammer och dömer och jag kan göra precis vad jag vill. På måndag börjar höstens kurser och till helgen åker vi först till Nässjö och sedan till Öland.
ANNONS
Av Linda - 28 juli 2015 21:15

Semestern har verkligen gått ovanligt fort i år. Ändå har vi inte haft mer eller mindre att göra än andra år. Nu är jag inne på min sista vecka och jag har ganska rejäl ångest över att börja jobba på måndag. Augusti och september är alltid jobbiga månader i min bransch och man börjar ganska snart längta efter semester igen.

Vädret har varit milt sagt varierat. Stekande sol så fort jag varit upptagen med att tävla eller instruera och kallt och regnigt de dagar jag har haft tid att sola. Jag tillhör inte den kategorin som strosar runt på tävlingsplatsen i min bikini och i år har det fått till följd att de exponerade partierna är RIKTIGT solbrända och de som hålls dolda är riktigt, riktigt VITA.


Veckan som gått har vi tillbringat i vackra Dalarna. Wasahoppet fanns egentligen inte med på vår ursprungliga planering, men när husse blev tillfrågad att döma så gick det inte att motstå möjligheten att få tävla 5 dagar på samma ställe. Något lopp skulle husse springa själv men med fyra anmälda hundar så skulle det innebära upp till 9 lopp om dagen för min del.


Vi valde att åka en dag tidigare för att faktiskt hinna se lite utöver tävlingsplatsen. På vägen stannade vi till hos en uppfödarkollega som vi haft en stående fikainbjudan hos. Tänk att det äntligen blev av! Hundarna fick springa i trädgården medan vi fikade. Två timmar går alldeles för fort och vi var tvungna att skynda oss för att checka in på hotellet. Tänk om husse hade kört hund lika aggressivt som han kör bil, då hade de andra smallförarna fått se upp! Vi kom fram i ett stycke och kvällsmaten intogs på Sibylla i det vackra vädret.

Hundarna gillar att bo på hotell att uppför sig trevligt. Rummet var ganska stort och det var tur eftersom det blir ganska trångt med alla väskor och sex hundar på ett rum. Steppa har hittills bara bott på hotell två gånger men fattar redan hur det funkar. Hemma behöver vi aldrig gå ut med henne på natten men då rastar vi också mycket senare. Men precis som sin kloka farmorsmor så löser hon eventuella toaproblem genom att kissa på golvbrunnen i duschen och sedan snällt gå och lägga sig igen.


Tisdagen ägnades åt att turista. Vi började i Falu gruva och även om vi inte gick ner i själva gruvan så fanns det mycket att titta på ändå. Förutom museum och kvarlevor från gruvtiden så fanns det såklart hantverk och butiker. Mest spännande var utställningen om gruvsjukstugan som så småningom kom att bli Länssjukhuset, och alla tankar man hade kring sjukdom, död och barnafödande på den tiden. Jag är väldigt glad att jag lever på 2000-talet, även om sjukvård och äldreomsorg lämnar en del att önska.

Efter gruvan åkte vi till Mockfjärd och Dalecarlia Choklates. Där säljs nämligen världens godaste dalahästar av choklad. Det finns även ett bränneri i samma lokal där man bland annat bränner Valkyria Absinthe, Sveriges enda absint. Min svägerskas sambo känner familjen väldigt väl och svägerskan hade ordnat så vi fick besöka dem. Spännande och lärorikt, kul att få prata med en annan småföretagare och jämföra erfarenheter.

Tiden rusar när man har trevligt och det var dags för oss att åka till tävlingsplatsen och sätta upp tältet. Eftersom jag ensam skulle hålla ordning på tre banor och fyra hundar så kändes det viktigt att sitta bra så att man ser och hör allt. Jag hade tur att få en riktigt bra tältplats.

Shopping på Kupolen var dagens sista punkt. Men första var vi tvungna att ta en fika, för lunch hade vi inte hunnit med.

Efter kvällsrastning middag på hotellet och mys i sängen framför TV:n så somnade vi gott med vetskapen om att det inte var banvandring förrän 10.00


   


Jag tänker inte referera lopp för lopp, inte ens dag för dag. Men jag kan säga att jag har haft en GRYM vecka. Det var längesedan jag körde hund med sådant självförtroende och glädje som jag gjort under dessa dagar.

Första dagen var bara Yippies, fyra lopp sprang vi och vi nollade tre och tog tre pinnar. Då tänker man ju att det inte kan bli bättre, men bara för det så började vi nästa dag med att nolla ytterligare två lopp och ta två pinnar till. Nu kan hon flytta upp i hopp 2 och behöver bara en pinne till i agility. Men det dröjer ett tag innan hon får flytta upp. För det finns mycket fart kvar som inte visar sig på banan. Slalom är ranglig och osäker och balansbommen har hon ingen fart på. Varför är oklart eftersom det inte är några problem på träning. Hon och husse behöver bli ett team och husse måste lära sig att bli offensiv och lyhörd. Så de ska tävla töntligan ett tag till.


 


Medan klass 1-banorna var bra och alldeles lagom så var klass 3-banorna en salig blandning. Man kan väl generellt säga så att banorna speglade domarnas egna erfarenheter. Jag gillar banor med mycket handling på bra linjer där man kan välja alternativ, inte banor där man bara ska springa och snabbaste ekipaget vinner. Det är ingen sport tycker jag. Då kan vi skippa hundarna och ägna os åt slätlöpning eller något. Eller nja, kanske inte jag.


Spice tuffade på i jämt tempo och var felfri i alla lopp utom ett där hon missförstod mig totalt. Men hennes tider har inte räckt till även om det blivit högre placeringar på de kluriga banorna. I sista klassen slog hon dock till med en 5:e plats och SM-pinne. I dånande åska och hällande regn! Hon knep även en pinne tidigare under veckan, en hårresande historia där sista ekipaget skulle avgöra vår pinnes vara eller icke vara.


Skrutt har varit väldigt ojämn resultatmässigt. På banan har vi känts mer synkade än på länge och han är alltid ett nöje att springa med. Utom i agilityklasserna då. Denna förbannade balansbom! Om han inte missar kontaktfältet så kommer vi inte ens fram till bommen utan diskar oss innan. Och skulle vi råka träffa kontaktfältet så diskar vi oss på något onödigt efteråt. Det är verkligen ett deprimerande problem, den där bommen, när han gör den så fint på träning.


Men eftersom han lyckades så bra i hoppklasserna så fick han ihop tillräckligt mycket poäng för att få vara med i finalen. Och det fick Spice med eftersom några gav upp sin plats och åkte hem på grund av vädret. Det slutade med att även Myzzli fick en plats. Både husse och jag gjorde flera felfria lopp med Myzzli som gav poäng till cupen.


Finalen avgjordes i en agilityklass 2 eftersom några klass 2-ekipage och kvalat in. Banan var rolig och faktiskt svårare än några av klass 3-banorna jag sprang under veckan…

Skrutt startade som nummer 2 och vi gjorde vårt sämsta lopp på hela veckan. Trots det kom vi i mål felfria på en hyfsad tid. Flera ekipage körde bort sig och det slutade med att vi knep en 3:e plats. Spice var också felfri och jag tror att hon blev 4:a eller 5:a, har inte sett någon resultatlista så jag vet inte säkert.


Det absolut värsta med en trevlig tävlingsresa är att man ska packa ihop och sedan packa upp när man kommer hem. Tvättmaskinen har gått varm och tältet står på tork i carporten. På fredag är det dags att packa igen och dra på en sista sväng för den här semestern. Som traditionen bjuder så åker vi till Ystad och campar på klubben. På lördag är det kräftskiva utanför vår husvagn för den som känner sig sugen. Skål!Fler klipp från veckan finns på vår YouTube-kanal.

 Av Linda - 18 juli 2015 14:29

Har äntligen tagit mig i kragen och stylat Skrutt och Steppa så att jag kunde fotografera dem. Skrutt för att han behöver nya bilder som ska läggas ut på Avelspoolen och Steppa för att jag inte har så mycket bilder på henne. Hon är just nu i garderobsåldern, men resultatet blev ändå inte så illa som jag förväntade mig.


         

Av Linda - 13 juli 2015 11:15

Tidigt i lördags proppade vi bilen full med folk och fä och styrde kosan mot Karlskrona för en liten tävling. Skönt att vara färdiga till lunch i det fina vädret, men bara för att vi kunde så stannade vi kvar och fikade och pratade.


Förr kunde jag känna mig besegrad redan på banvandringen beroende på hur den var byggd. Jag var pinsamt medveten om att finns många saker min stora hydda inte klarar av att göra. Springa fort är en av dem. Jag är fortfarande inte bra på att springa men jag har lärt mig att jag är väldigt bra på en massa andra saker och tränar mina hundar efter det. Numera tycker jag aldrig att någon bana är för svår, möjligtvis vissa passager, och då mest därför tt vi inte tränat på just dessa på sistone.


Men i lördags drabbades jag av den där känslan igen. Banan var verkligen inget jag gillar. Och ingen lyckades sådär superbra så håren ställer sig på armarna. Men jag är inte den som ger mig. Så jag satsade. Spice rev ett hinder igen och då var vi borta. Skrutt missade slalomingången och då orkade jag inte anstränga mig mer utan testade lite saker. 10 fel tror jag vi fick ihop.


Om jag tyckte illa omhoppklassen så var det inget mot vad jag tyckte om agilityklassen. Inte blev det bättre av att small och large inte klarat den något vidare. Men agilitypinnar behöver båda hundarna, så det var bara att göra sitt bästa.

Spice stratade först och blev diskad på grund av tre vägringar. Två av dem fick hon i en dold tunnelingång där hon förökte gå in från sidan och krockade med sandsäcken. Och så missade hon ett hinder. Skrutts lopp var inte vackert men vi kämpade oss i mål tack vare en massiv hejjaklack. Tack för stödet! Utan den hade jag gett upp efter A-hindret. Och sedan igen efter balansen. Och gungan. banan var verkligen jättelång och man fick springa hela tiden, min akilleshäl. Men på något märkligt vis så klarade vi oss runt utan fel och VANN! Ja, vad ska man säga, undrens tid är inte förbi. Speciellt nöjd är jag med sekvensen efter slalom. Kolla in svängen från A-hindret till dold tunnel och ut ur tunnel. Det kallar jag snävt!


Av Linda - 10 juli 2015 20:10

Efter fyra heta dagar i Kalmar var det skönt att komma hem till svalka och regn. Både tävlingsarrangemanget, hotellet och Kalmar stad levererade i vanlig ordning. Ljumma kvällar har tillbringats på diverse uteserveringar i goda vänners lag och det har blivit mycket god mat och dricka. Hotellrummet har varit kanon med klinkergolv i hallen till varma hundar och rena lakan varje dag. 10 minuters promenad till tävlingsplatsen är alldeles lagom och bilen har stått parkerad i hotellets garage hela tiden.


Hundarna har inte nått upp till sin vanliga standard i värmen, fast att jag har försökt hjälpa dem på alla sätt. Även om det har varit varmt så hade vi tur att tältet stod i skugga större delen av dagen. Det fanns duschar på området till hundarna och försäljarna sålde återhämtningspulver för glatta livet. Våra hundar fick också och till och med Skrutt drack det.


Några placeringar har det blivit även om inget av loppen har varit klockrena. Skrutt tog äntligen en pinne i agility och han tog även fler i hopp, som han inte behöver. Spice har också börjat fylla på sitt förråd av pinnar. Guldrosetterna var åtråvärda och många och prisbordet bra. Vi vann både flera flaskor av vårt favoritschampo och påsar av vårt favoritgodis.

Yippie har debuterat med den äran, på sex lopp blev det bara en disk. Hon tycker det är svårt med slalom, den tar alldeles för lång tid att genomföra. I någon klass var banan byggd ända ut till staketet och det blev för jobbigt. Hon vägrade ta hindren där och blev diskad. Ett felfritt lopp lyckades hon få till och det gav en 10:e plats och första pinnen.


Veckans guldstjärna går till Steppa som verkligen är en cool liten valp. Hon bor på hotell, minglar på tävlingsplatser och charmar folk som om det var den naturligaste saken i världen. Nästa sommar är det hennes tur att göra debut och det känns ju helt galet.


Det som jag tyckte lade sordin på stämningen var allt gnällande, på plats och på Facebook. Det gnälldes om precis allt från att startlistorna inte kom ut, att det var kaos i inropen för att alla vill flytta, att banorna var för svåra, avstånden mellan hindren för långa, utländska domarna för dåligt pålästa, tävlingsupplägget var inte barnvänligt, osv.

GULDagilityn är ett jättearrangemang och få människor gör grovjobbet med hjälp av massor av frivilliga som inte ens tillhör klubben. Jag var också irriterad över startlistorna, tills jag fick veta att man inte kom år SBKtävling. Jag är övertygad om att man gjorde allt i sin makt för att få det att fungera. Tävlingsdagarna var grymt långa, men det kunde jag ju räkna ut redan när jag anmälde mig. Jag pratade med en av bancheferna för att jag ville veta om det blev paus innan banvandring eller om de körde på. Anledningen var att både domare och funktionärer var upptagna på andra banor och sedan var tvungna att ta en matpaus. Det var en del tävlande som hade mycket svårt med det faktum att domare och funktionärer behövde äta.

Jag blir så besviken på folk som gnäller, speciellt om de inte kan tänka sig att hjälpa till för tt reda upp situationen.

Stort tack till Kalmar BK och alla andra som gjorde GULDagilityn möjlig!
Av Linda - 29 juni 2015 14:47

Så var SM över för den här gången. Ett historiskt SM, det första i SAGIK:s regi. Som de levererade! Allt var toppen förutom ett par småsaker som egentligen är löjliga att hänga upp sig på. Många irriterade sig på att tidsschemat inte hölls, men förutom att finalerna blev väldigt försenade och prisutdelningen inte avslutades förrän 21.30 så hänger jag aldrig upp mig på föreningar. Men hade jag varit medveten om att det skulle bli så sent så hade jag bokat en natt till på hotell. 3,5 timmes körning låter inte så farligt i teorin, men i praktiken var det outhärdligt. Jag var väldigt lättat när vi rullade in på uppfarten i ett stycke, kl. 02.00


Resultatmässigt var väl SM ingen höjdare. Stormstyrka slutade långt ner i listan med en ryslig massa fel i bagaget. Skrutt och Spice var felfria i hoppklassen men i agilityklassen blev Spice diskad och Skrutt fick fem fel.

Den individuella hoppklassen passade mig väldigt bra och jag kände mig stark och inte ett dugg nervös inför start. Spice kändes inte helt taggad i värmen men rev förvånande hinder 4. Vet inte när hon rev senast, dumt att det tvunget skulle vara på SM. Tid och fel räckte till 44:e plats.

Skrutt startade mot slutet och jag visste att jag var tvungen att springa fort och felfritt. Skrutt tar normalt sett alla slalomingångar som serveras, men han kom så fort ur tunneln före att han gick in i port två. Fem fel för vägran och tidsförlust för att börja om placerade honom precis före Spice, på plats 42. Inte direkt det utgångsläge man vill ha inför finalen.
Mediums final började inte förrän efter 19.00 Spice gick ut som nummer 37 och Skrutt nummer 52. Det var lite svårt att samla ihop sig så sent på dagen när man dessutom inte sprang för pallplats. För båda hundarna var målet felfria lopp och för Skrutt en plats bland topp 10 totalt.

Spice rev återigen ett hinder och Skrutt svängde åt fel håll efter muren, vilket kostade tid. Banan var lång och utmanande och jag var sååå trött på slutet.
Jag gillar att analysera det som kunde ha varit. Jag har klockat Skrutts tidsförluster på vägran i hoppklassen och svängen efter muren i agilityklassen och det ger ca. 5 sekunders tidsförlust. Totaltiden skulle då ha varit 70.75, det vill säga ett silver. Nu blev det istället en 13:e plats. För Spice del hade två felfria lopp inneburit en 5:e plats. Man kan ju undra hur många SM man ska tävla innan man får till det. Jag är alltid kritisk till min egen prestation men detta SM är jag ovanligt nöjd med mycket. Jag tittar på filmerna och känner att jag rör mig, jag är där, jag agerar och jag ser inte hälften så klumpig ut som jag känner mig. Båda mina hundar går bra och jag är stolt över dem.

Av Linda - 25 juni 2015 18:05

Idag jobbade jag ynkliga 2 timmar innan jag gick på semester. Jag upptäckte att jag hade ganska mycket komptid att ta ut, helt ledig kunde jag inte vara men att jobba 2 timmar är helt okej. Jag hade tänkt använda tiden till att åka och träna, men igår gick hundarna så bra att jag fylldes av ett glädjerus och bestämde mig för att strunta i dagens träning. I stället har jag passat på att göra allt som behöver göras innan helgen i lugn och ro. Jag hade i sanningens namn ändå inte varit till nytta på jobbet. För jag är nervös. Ja, redan. För någon vecka sedan var jag beredd att strunta i SM om det inte hade varit för laget. Men efter helgen i Danmark så vet jag att vi kan. Och det gör mig skitskraj. Men samtidigt taggad till tusen. Att det finns en chans. Att knipa en åtråvärd medalj. Gör jag det så har jag lovat att bjuda på fest. Så håll tummarna och hejja allt vad ni kan!

  

Idag börjar jag min semester och jag får vara ledig i 5 underbara veckor. Lite kurser ska jag hålla, många som vill gå, och vi ska åka till både GuldAgilityn (där Yippie ska debutera) och Wasahoppet. Jag ska titta på lämpliga hanar till Spice och jag tror inte alls att det är långt kvar till löp. Alltså måste vi skärpa oss, jag och Spice, så att hon hinner bli SM-klar innan hon ska valpa. Förhoppningsvis ska vi även hinna fixa lite oavslutade projekt här hemma. Många skulle nog påstå att det inte är projekt man ska använda sin semester till men inget fyller mig med mer tillfredställelse än att avsluta projekt, att kunna luta sig tillbaka och njuta av det man åstadkomit. Ja, det finns mycket att se fram emot under veckorna som kommer.


       


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Om vårt galna liv i Dårpippiland med Blogkeen
Följ Om vårt galna liv i Dårpippiland med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se